Кулінарія та рецепти

Піца Маргарита: покроковий рецепт ідеальної неаполітанської страви для домашньої духовки

Піца Маргарита, королева серед піц, завоювала серця гурманів у всьому світі завдяки своїй простоті та неперевершеному смаку. Вона поєднує в собі лише три основні інгредієнти: томатний соус, моцарелу та свіжий базилік, але саме в цій простоті криється її чарівність. На батьківщині, в Неаполі, цю піцу випікають у спеціальних кам’яних печах при надзвичайно високих температурах, що дозволяє досягти ідеального балансу між хрусткою скоринкою та соковитою начинкою всього за кілька хвилин.

Приготувати піцу Маргарита вдома може здатися складним завданням, але маючи надійний рецепт та кілька порад, ви зможете наблизитися до автентичного смаку неаполітанської піци навіть у звичайній духовці. Головне – обрати якісні інгредієнти та дотримуватися послідовності приготування тіста і соусу. Запевняю вас, результат перевершить всі очікування, адже ця піца обов’язково стане улюбленою стравою не лише для вас, але й для ваших близьких та друзів. У цьому рецепті я поділюся своїм перевіреним способом приготування піци Маргарита, який я вдосконалював протягом кількох років. Хоча ми не в Неаполі, це не завадить нам насолодитися смаком справжньої піци Маргарита, приготованої з любов’ю у власній кухні. Тож розпочнемо нашу кулінарну подорож і створимо справжнє італійське свято у себе вдома!

Рецепт піци Маргарита

Складність: середня. Час: 1 година 30 хвилин.

Інгредієнти:

для тіста:

  • 250 г борошна;
  • 160 г води;
  • 1/2 ч. л. солі;
  • 1/4 пакетика дріжджів.

для соусу:

  • 250 г протертих томатів;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. оливкової;
  • 1 ч. л. сушеного орегано.

для начинки:

  • 125 г моцарели;
  • кілька гілочок.

Змайструйте на чистій поверхні столу «колодязь» з борошна, влийте частина води, додайте сухі дріжджі (на всякий випадок уточніть необхідну кількість на упаковці) і розмішайте до консистенції густої сметани. Додайте решту воду і сіль і почніть зрушувати борошно з внутрішніх країв «колодязя» до середини, інтенсивно помішуючи тісто. Вмесив все борошно, енергійно перемішуючи, складайте і избивайте тісто ще близько 10 хвилин, поки воно не стане пружним і еластичним. Приберіть тісто в миску, накрийте рушником і поставте в тепле місце на 30-40 хвилин, щоб воно вдвічі збільшилася в розмірах.

Знову викладіть тісто на стіл, вибити з нього все повітря, сформуйте два акуратні кульки і дайте їм відпочити 15-20 хвилин в теплому місці. Для цього рецепту ви можете використовувати як звичайну пшеничне борошно, так і борошно typo 00, з якої роблять класичну піцу Маргарита, а якщо у вас не так багато часу, я розповідав, як приготувати за 10 хвилин.

Поставте духовку розігріватися до температури 250 градусів, розмістивши у центральній частині духовки камінь для піци або перевернутий деко. Коли духовка нагріється, переведіть її в режим верхнього гриля на максимум. Поки тісто набирається сил, а духовка прогрівається, саме час зайнятися томатним соусом для піци. Подрібніть часник і обсмажте на оливковій олії хвилину-другу, потім додайте на сковороду м’якоть томатів і сушений орегано. Варіть соус на середньому вогні 20 хвилин, час від часу помішуючи, потім приправте сіллю, свіжомеленим чорним перцем, і, при бажанні, щіпкою цукру для більш виразного смаку.

Візьміть один з двох кульок тіста руками і розтягніть його в тонкий, плоский і умовно круглий млинець. Змастіть цю основу для піци тонким шаром томатного соусу, залишивши край недоторканим. Зверху викладіть тонко нарізану або порваний на шматочки моцарреллу, відкрийте духовку, акуратно перекладіть Маргариту на камінь або гарячий деко і випікайте, поки тісто не зарум’яниться, а сир не розплавиться повністю: в моїй духовці на це пішло близько 7 хвилин. Дістаньте піцу, викладіть зверху листочки базиліка, збризніть оливковим маслом і подавайте, повторивши ті ж маніпуляції з рештою тестом, соусом і сиром.